tab

Sunday, 11 October 2015

CARA MUDAH ATASI MASALAH JERAWAT

Assalamualaikum :)

Sambungan dari entry sebelum ni tentang jerawat. Yes jerawat. Sejenis penyakit kulit yang agak serius.

Antara supplement Shaklee yang boleh anda amalkan untuk mengatasi masalah jerawat ialah:
- ESP
- VITAMIN C
- VITAMIN E
- ALFALFA COMPLEX
- GARLIC COMPLEX

Dalam entry ni saya akan rungkaikan fungsi setiap satu dari produk di atas.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

ESP


ESP atau nama panjangnya ialah Energizing Soy Protein. ESP telah diiktiraf oleh seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ektensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Sebagaimana yang kita maklum, protein amat penting bagi memastikan pertumbuhan rambut, kuku dan kulit yang sihat.

Bagaimana ESP membantu menangani masalah jerawat?

Haa sebenarnya kan, salah satu fungsi protein ni ialah membentuk sel sel kulit yang baru. Maksudnya, sel sel lama yang telah rosak akibat faktor luar akan digantikan dengan sel baru yang lebih sihat dan cantik. Daripada proses ini, masalah kulit seperti jerawat dan parut dapat diatasi.

ESP juga highly recommended tau untuk mereka yang mengalami masalah parut lekuk atau parut berlubang.

VITAMIN C


Vitamin c ni juga antara hot item dalam Shaklee ni. Promo ke tak promo ke mesti orang berebut rebut hehe. Yela kan, harga sebotol memang murah. Lepastu sebotol pula boleh tahan sehingga enam bulan tau :)

Salah satu fungsi vitamin c adalah untuk membentuk kolagen secara semulajadi dalam badan kita. Tahu tak yang kolagen ni memang sedia ada dalam badan kita since kita lahir lagi. Tapi kadar kolagen akan makin menyusut seiring dengan usia kita. That's why semakin meningkat usia kita, semakin banyak kedut atau garisan halus pada kulit kita.

Kolagen juga akan membantu kulit kita untuk sentiasa sihat dan memastikan struktur kulit sentiasa berasa dalam keadaan yang baik. So maksudnya kat sini, dengan adanya kolagen, in sha Allah masalah kulit kita seperti jerawat akan dapat diatasi.

VITAMIN E COMPLEX


Nak rasa awet muda tak? Haa kalau nak rasa awet muda, silalah amalkan sebiji vitamin e setiap hari. Antara khasiat vitamin e untuk kulit ialah
- melambatkan penuaan
-mengurangkan kedut dan garis halus
- memudarkan parut
-mengurangkan jerawat

Oh ya lagi satu, kalau anda sentiasa terdedah kepada aircond setiap hari, better cepat cepat ambik vit e sebagai protection tau. Aircond akan menyebabkan kulit kita jadi kering. So vit e akan mempunyai fungsi untuk mengeluarkan sebum dari kulit yang akan membantu menjaga kelembapan kulit.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk fungsi ALFALFA COMPLEX dan GARLIC COMPLEX pula saya akan kupas pada entry yang berikutnya. Hehe.

Jika anda bermiant untuk dapatkan produk Shaklee bolehlah hubungi saya di talian 012-2329070 (Nida)No comments:

Post a Comment